Met nog 2 wedstrijden te spelen en 3 matchpunten voorsprong staat V1 op de drempel van de terugkeer naar de Meesterklasse. Na de 6,5-3,5-overwinning tegen Zukertort Amstelveen 2 op zaterdag 11 maart zijn (gezien de bordpunten) 2 matchpunten voldoende.

Op zaterdag 4 februari stond de verste uitwedstrijd (in Purmerend) op het programma. Het eerste team van EGGERT Purmerend staat in de gevarenzone en kon de punten goed gebruiken. V1 kon een beroep doen op 1 GM, 3 IM's en 4 FM's, de thuisploeg moest het met "slechts" 3 FM's doen, dus de koploper was natuurlijk favoriet!

De topper in de 1e klasse B op zaterdag 17 december is nipt met 6-4 gewonnen door V1. Het Tilburgse De Stukkenjagers had dit seizoen tot nu toe alle 4 de wedstrijden gewonnen (kanttekening: tegen de onderste 4 teams in het klassement: http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2016-2017/klassen/1b), terwijl V1 een punt had laten liggen tegen DSC Delft.
In een volle speelzaal (naast de wedstrijden van V1, V2 en V3 speelde DJC Stein haar thuiswedstrijd (tegen het Dubbelschaak van Camiel, maar dan zonder Camiel :)) in Zaal Keulen werd de basis gelegd voor misschien wel een mooi seizoen!

Tijdens het lopende seizoen zullen de Voerendaalse KNSB-teams 2 keer tijdens een thuiswedstrijd uitwijken naar Stein en DJC zal 2 thuiswedstrijden spelen in Klimmen. Daardoor kon het gebeuren dat op zaterdag 5 november toevallig alle Limburgse teams (V1 t/m V3, Venlo 1, DJC 1 en RSC 't Pionneke 1) samen in één locatie (De Merode in Stein) speelden. Dat zorgde ook voor aandacht van de regionale pers (journalist en fotografe van Mediagroep Limburg aanwezig met als gevolg een artikel in De Limburger/Limburgs Dagblad op maandag 7 november).

Op zaterdag 9 januari van het nieuwe (schaak)jaar speelde V1 in de 5e ronde tegen het 1e team van de DD uit Den Haag, de oudste (1852) schaakvereniging van ons land. Na de tweede 5½-4½-overwinning op een rij neemt V1 voorzichtig afstand van de gevarenzone. De kloof tussen tegenstander DD op de voorlaatste plaats en V1 bedraagt met nog 4 wedstrijden voor de boeg 4 punten.
De overwinning was nipt, maar meer zat er voor de gasten niet in. Overwinningen waren er voor Christian Braun, Ivo Wantola (hij zorgde net als in de vorige ronde tegen Caïssa voor het beslissende punt) en Johannes Mundorf wonnen hun partij, terwijl Daniel Hausrath, Christian Seel, Valentin Buckels, Oscar Lemmers en Henk Temmink een remise behaalden.

Door een 3,5-6,5-verlies tegen het Nijmeegse UVS op zaterdag 7 november is V1 afgezakt naar een positie net boven de streep in KNSB-klasse 1B. De theoretische voorsprong van meer dan 50 ELO-punten gemiddeld over alle borden was in de praktijk nauwelijks te zien, al ging wel bijna alles mis wat er mis kon gaan.