Voerendaal 1 mazzelt met winst in LiSB-KO-bekerfinale A-klasse

De LiSB-KO-bekercompetitie is al jaren niet meer wat het ooit is geweest. In het huidige seizoen 2022-2023 speelden 5 teams mee in de B-klasse en slechts 3 teams in de A-klasse.
Na de winst in de halve finale tegen DJC-Stein 1 mocht het viertal Ruud van Meegen, Marcel Winkels, Paul Stuemer en Bob Merx (op de foto boven dit artikel van rechts naar links) op donderdag 11 mei aantreden in de finale in en tegen Maastricht (voor dit team was het de eerste wedstrijd in de lopende competitie).

Na het optrekken van de kruitdampen wist het Voerendaalse team geflatteerd met 3-1 te winnen en werd de titel uit het pre-Corona-seizoen 2018-2019 (laatste seizoen dat deze KO-bekercompetitie werd uitgespeeld) geprolongeerd met precies hetzelfde team als destijds.

Marcel (bord 2, zwart) kreeg in de loop van het middenspel een achterstand in zijn ontwikkeling, de witspeler probeerde hiervan te profiteren door het interessante dameoffer 20. Dxe7. Helaas kreeg Marcel zijn stukken niet uit de knoop en uiteindelijk kon hij verder materiaalverlies niet voorkomen: 1-0.

De stelling van Paul (bord 3, wit) had in het middenspel een licht voordeel totdat de zwartspeler de knuppel in het hoenderhok gooide met 22…b5. Paul kwam in het voordeel, maar hij miste een mooie computervariant. In tijdnood miste zwart echter een gelijkmaker waarna Paul de gelijkmaker kon produceren: 1-1.

Door een klassieke visualisatiefout verloor Bob (bord 4, zwart) een kwaliteit zonder compensatie. In eerste instantie speelde wit het vervolg prima, maar hij kwam wel langzaam in tijdnood. Daar was het prehistorische speeltempo van 1 uur en 45 minuten voor 40 zetten en een kwartier voor het restant van de partij (voor beide spelers, dus zonder increment) debet aan. Wit overzag een tegenspel op de damevleugel met een zwarte vrijpion en met de beperkte tijd kon hij zijn verdediging niet meer in orde krijgen en ging tenslotte door zijn vlag. Een lucky voor Voerendaal: 1-2.

Niet veel later was ook Ruud (wit, bord 1) klaar. Op de 13e zet snoepte hij een pion op a5, waarna zwart in het complexe vervolg niet helemaal nauwekeurig speelde (bij optimaal tegenspel zou er een ongeveer gelijke stelling op het bord zijn gekomen). Nu bleef Ruud een pion voor, maar er bleven praktisch goede remisekansen voor zwart met 4 tegen 3 pionnen op 1 vleugel en een wit paard tegen een zwarte loper. Ook in deze partij deed de tijdnood haar intrede (dus met KO, niet met increment). Dat is normaal gesproken niet gunstig voor de verdedigende partij en na lang manoevreren van wit maakte zwart op de 92e(!) zet de beslissende fout: 1-3.

Het is duidelijk dat (bijna) alles meezat aan Voerendaalse zijde bij deze bekerwinst. Volgend seizoen zullen we de titel natuurlijk verdedigen, hopelijk zullen dan meer Limburgse teams deelnemen!

Maastricht 1RatingVoerendaal 1Rating1-3
Michal Bodicky2155Ruud van Meegen22830-1
Jelmer Veltman2149Marcel Winkels19341-0
Maarten van Laatum2021Paul Stuemer20630-1
Frans Neus1861Bob Merx19930-1PartijfragmentenFoto’s zijn gemaakt door Frank Clevers

meer artikels